Drugi dzień bezpłatnych warsztatów organizowanych przez Stowarzyszenie Centrum Realizacji Inicjatyw ANIMUS w Jeżowem ze środków grantowych LGD. Warsztaty kulinarne za nami, pogoda była nieco deszczowa ale nie na tyle aby nam utrudnić zwiedzanie skansenu. Po kierunkiem przewodnika zwiedzaliśmy zabytki zgromadzone w kolbuszowskim skansenie, poznaliśmy kulturę Lasowiaków i rzeszowiaków, oraz czym się różniły te dwie kultury. Dzieci zapoznały się z dawnymi domowymi i rolniczymi sprzętami, a przewodniczka opowiedziała im jak ludzie żyli dawniej na wsi. Druga cześć warsztatów, to warsztaty kulinarne, wspólnie z Paniami z Koła Gospodyń Wiejskich Zalesianki poznaliśmy tajniki wytwarzania tradycyjnych potraw jakim są pierogi. Dzieciom bardzo spodobało się samodzielne wykonywanie pierożków, które później ugotowaliśmy i zjedliśmy 🙂. Wyszły przepyszne 🙂🙂 Bardzo dziękuję KGW Zalesianki z Zalesia i Pani Alinie Świątek, za pomoc w zorganizowaniu kulinarnej części warsztatów. Na zakończenie na uczestników wycieczki czekały pieczone kiełbaski. Mimo niezbyt sprzyjającej pogody warsztaty się udały. Mam nadzieję że dzieci wróciły najedzone, zadowolone z wycieczki i wyniosły z tego nowe doświadczenia i wiedzę.

Galeria